Пенчо Милков отново подчерта, че Общината няма да приеме участък, който

...
Пенчо Милков отново подчерта, че Общината няма да приеме участък, който
Коментари Харесай

Новият шеф на ВиК - Русе обясни до къде е стигнал водния проект

Пенчо Милков отново акцентира, че Общината няма да одобри сектор, който не е изработен както би трябвало

Кметът Пенчо Милков извика шефа на ВиК - Русе инж. Илиан Милев и ръководителя на Асоциацията на ВиК в Русенска област Пламен Спасов да обяснят на общинските съветници какво се случва с водния план и какви проблеми има. Според Милков това е публично важен въпрос и е добре преди всяка сесия да се дава обществено информация за настоящото осъществяване.

Инж. Милев изясни, че все още е изпълнена 95% от канализация и 54% от полагането на нови водопроводи, след което даде отговори на съответни въпроси на съветниците, предава.

Изграждащият се задържителен контейнер на бул. “Христо Ботев “ се е забавил поради дъждовете, при които е имало затрупване с пръст и ново създаване на сектори. Той би трябвало да е подготвен доникъде на ноември.

На ул. “Цар Калоян “, където от месеци се копае и прави „ ремонт на ремонта “, както го дефинира съветникът Владислав Атанасов, самото ВиК сдружение не е предостатъчно от работата на изпълнителя. Строителят е сменил екипа и се стигнало до закъснение. След привършване на дейностите улицата още веднъж ще бъде павирана, както е била преди разкопаването ѝ.

На въпроса за какво има насипани улици с секта, които стоят по този начин и не се асфалтират, инж.Милев изясни, че това се прави там, където се засичат разнообразни елементи от плана. Има места, на които би трябвало да се прокара и канализация, и да се подменят водопроводите, и по тази причина се изчаква всички действия да приключат. Иначе би трябвало да се асфалтира, а по-късно за идващите строителни работи още веднъж да се разкопае.

Управителят на ВиК - Русе обясни, че желае от изпълнителите да се асфалтира по-бързо, само че съвсем всички те са заели една компания за асфалт, която обслужва и водния план, и републиканските пътища, и Общината.

В момента вървят срещи в районното министерство по отношение на индексирането на строителните контракти след въвеждането на новата методика поради цените на материалите. ВиК - Русе вече има такива претенции от изпълнителите. Това е обвързвано с финансовата рамка на плана, която действително не дава отговор към този момент на действителните условия.

Що се отнася до това дали не би могло да се разкопава по квартали, един след различен, вместо в целия град, това не е допустимо, защото зависи от типа на строителните действия.

Кметът Пенчо Милков обясни на собствен ред, че Общината не е страна по плана, само че се е намесва, с цел да може нещата да се случат. Това по принцип е работа на ръководителя на плана, само че защото той не го прави, се постанова да се ангажира и Общината. Иначе, в случай че планът не се осъществя в период, ще би трябвало ВиК да връща милионите, а това действително ще стане посредством сметките за вода на жителите, сподели Милков. Кметът още веднъж акцентира, че Общината няма да одобри сектор, който не е изработен както би трябвало.

Председателят на Асоциацията на ВиК Пламен Спасов пък настоя за правене на предложение за законодателни промени, защото при сходни планове би трябвало ясно да се знае мястото на община, асоциация и ВиК сдружение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР